De foto in de kop van deze website is het gezin van Johannes Stellingwerf en Froukje la Fleur. Vanaf 2002 ben ik bezig geweest de gegevens van alle afstammelingen van dit ouderpaar bijeen te brengen. De kinderen van Johannes en Froukje zijn de stamvaders en stammoeders van de verschillende takken. Vanaf 2005 heb ik informatie verzameld over het voorgeslacht van Johannes en Froukje en ben ik begonnen met het verzamelen van foto’s. In 2008 heb ik alle gegevens samengebracht en gepubliceerd in een boek.

Op de foto staan:
Achter: Haye, Maartje, Pietje, Liefke
Voor: Anna, Daniël, vader Johannes Stellingwerf, Akke en moeder Froukje la Fleur

Klik op de links in de zijbalk voor alle foto's over de familie Stellingwerf La Fleur.

Enige informatie over de voorouders

La Fleur  

De oudste La Fleur die ik gevonden heb is Jan Daniëls. Hij komt voor in de doopboeken en de lidmatenboeken van de Hervormde kerk van Rinsumageest. Hij had als beroep assistent (politieagent) en was gehuwd met Tjetske Jans. Hun zoon Daniël, die gedoopt werd op 4 december 1740, is degene waar onze familie van af stamt. Hij ondertrouwde op 6 juli 1770 met Binke Sikkes Huisinga. Zijn beroep was strandmeester. Over dit echtpaar zijn veel gegevens in de archieven te vinden die allemaal verwerkt zijn in het boek. Een voorbeeld: In de archieven bij Tresoar bevindt zich een extract uit de dijksrekening van het dijksgerecht der Vijf-deelen-zeedijk waarin melding gemaakt wordt van de uitbetaling van het salaris aan D. la Fleur.  

"Aan D. la Fleur betaald twee hondert twee en twintig gld en tien stuivers, wegens zijn Prive opzigters Tractement in den Jaare 1776 zijnden deze post seventig gulden verlaagd om dat La Fleur daar + ed dijksgeregten in dato den 31 julij 1777 is geboet, door dien hij in sijn post nalatig was geweest. Actum op den Raadhuise in den vijf deels kamer binnen Franeker den 9 may 1778. In kennisse van ons Heeren Commissarien El GHB Rengers Charlot Bigot."  

In de stukken van Het Hof van Friesland is te vinden dat Daniël in 1798 veroordeeld is vanwege kritiek op de regering. Op dat moment was de revolutie in een radicale fase. De repressie was erg groot en men was bang voor de minste kritiek. Siem van der Woude heeft de veroordeling gevonden en beschrijft hoe het ongeveer gegaan is.

Deze Daniël woonde in het huis op Dijkshoek dat rechts van de ingang van De Griene Dyk staat. Dit huis is er nog steeds. De huidige bewoners zijn zich bewust van de geschiedenis van het huis en ontdekten diverse inscripties op het beschot en de balken van de zolder. Jammer genoeg zijn daar geen sporen te vinden van de familie La Fleur. De opschriften zijn uit een latere periode, vermoedelijk uit de tijd dat de zolder als café in gebruik was. Dit moet eind negentiende eeuw geweest zijn. Nu bekend is in welk huis de La Fleurs gewoond hebben is er aan de fotoserie van De Griene Dyk een foto toegevoegd van dit huis.  Foto's van de Griene Dyk en Firdgum  

Stellingwerf 

De oudste Stellingwerf die ik heb gevonden is Ritske Johannes Stellingwerf uit Britsum die samen met zijn vrouw Aafke Taekes Groustra uit Roordahuizum een zoon Johannes kreeg. Deze Johannes is gedoopt op 20 november 1698 in Dongjum. De naam Johannes is dus al heel lang in de familie. De achternaam Stellingwerf werd al lang voor 1811 gevoerd.  

Wassenaar en Andringa 

 Liefke Binderts Wassenaar was getrouwd met Jan Daniëls la Fleur. Over haar voorgeslacht is veel bekend uit de literatuur. De afstammingslijn gaat terug tot in de vijftiende eeuw tot aan Steven Huygensz, de grootvader van vier broers die gerekend worden tot de eerste bewoners van het Bildt. Froukje Tjeerds Andringa was getrouwd met Daniël Jans la Fleur (1808-1864). Over haar voorgeslacht is ook vrij veel bekend uit de literatuur.  

Voornamen 

Zoals uit het bovenstaande al blijkt zijn sommige voornamen al heel lang in de familie. De naam Maartje komt helemaal uit Hillegersberg bij Rotterdam. Namelijk van Maartie Huisman die in 1729 in Hillegersberg gedoopt werd. Haar dochter Maartje Jans van der Leeuw trouwde in 1799 in IJlst met Pieter Ebbings Kiestra die daar organist en schoolmeester was. In het boek is informatie te vinden over de herkomst van alle namen van Johannes, Froukje en hun kinderen.